• Gratis retourneren
 • Direct of achteraf betalen
 • Gratis verzending vanaf €80

Textielencyclopedie

Categorieën

Het Babista textiel woordenboek – van Acetaat tot Ademend

Textielencyclopedie a acetat angeraut antipilling applikationen atmungsaktiv

Babista laat niet alleen de actuele modetrends voor heren zien, maar vertelt ook nuttige tips en handige weetjes om je kleding te verzorgen. Afgelopen keer hebben wij je bijvoorbeeld uitgelegd hoe je » de juiste maat kunt vinden, en de keren daarvoor lieten we zien wat » de verschillende wassymbolen betekenen en » hoe je vlekken uit je kleding haalt. Vandaag vertellen we je meer over de raadselachtige begrippen die je vaak op wasetiketten en in productomschrijvingen leest. Anti-pilling, care plus, synthetisch materiaal… wat betekent dat allemaal? In deze blog leggen we je haarfijn uit wat zulke begrippen betekenen. We beginnen vandaag bij de eerste letter van het alfabet.

Inhaltsverzeichnis

Acetaat

Voor de meesten klinkt acetaat als een scheikundige term en doet het weinig aan een kledingstof denken. Integendeel, acetaat is een soort synthetische stof die gemaakt is van plantaardige cellulose. De plantaardige cellulose wordt chemisch bewerkt waardoor de synthetische stof acetaat ontstaat. De stof heeft dezelfde eigenschappen als zijde: stevig, licht en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is kleding van acetaat ook bijna altijd kreukvrij. De stof wordt veelal gebruikt als voeringstof en bij het maken van regenkleding, paraplu’s, maar ook overhemden en stropdassen. Kleding van acetaat is echter gevoelig voor warmte en mag daarom alleen bij maximaal 30°C of met handwas worden gewassen en is niet geschikt voor in de droger.

Aangenaam geruwde stof

Geruwde stoffen worden geborsteld waardoor ze zacht aanvoelen. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast op de voering van kleding, zodat de drager een aangenaam zachte stof op zijn huid voelt. Je herkent het onder andere bij sweatshirts waarbij de buitenkant van het kledingstuk stevig en ruw aanvoelt en de binnenkant heerlijk zacht.

Textielencyclopedie angeraut sweatmode

Anti-pilling

Pilling of pluizen zijn kleine knobbels of knoopjes die vaak voorkomen in fleecetruien. Fleece is gemaakt uit gladde vezels die door wrijving gemakkelijk los gemaakt kunnen worden waardoor snel pluizen zullen ontstaan. Dat is natuurlijk erg zonde van de kleding! Om pillingvorming tegen te gaan, wordt fleecekleding vaak nogmaals behandeld met een extra laag: een anti-pillinglaag. Deze laag voorkomt dat fleecekleding snel pluist.

Applicaties

Applicaties worden tegenwoordig meestal geassocieerd met mobieltjes of computers. De verkorte variant ’apps’ hoor je ook vaak in je omgeving. Dat is natuurlijk heel wat anders dan de applicaties in de modewereld. Waar applicaties in de technische wereld een programma op je telefoon laten draaien, maken applicaties in de modewereld je kleding mooier. Het draait om decoratieve details die je kledingstuk en je look net wat extra’s geven. Tot applicaties behoren onder andere borduursels en patches.

Textielencyclopedie applikationen hemd jacke

Ademend

Wanneer je vaak onderweg bent en veel sport, is ademende kleding voor jou waarschijnlijk erg belangrijk. Maar ook in je dagelijks leven is het altijd goed om ademende kleding te dragen. Zelfs als je niet beweegt, is het normaal dat je een beetje transpireert. Het vocht kan bij ademende kleding gemakkelijk ontsnappen, waardoor jouw huid droog blijft. Blijft het vocht op je huid zitten en koelt het af, dan krijg je het automatisch ook sneller koud. Blijf daarom ook in de winter ademende kleding dragen zodat je niet gauw zult bevriezen!

Wij hopen dat wij je meer inzicht hebben gegeven in deze begrippen. Volgende keer meer over raadselachtige begrippen in de Babista-blog!

Het Babista textiel woordenboek deel 2 – van Badges tot Coolmax

Textielencyclopedie deel 2

Wie regelmatig nieuwe kleding koopt, zal verschillende modetermen voorbij zien komen. Deze zullen misschien vraagtekens bij je oproepen. Maar bepaalde begrippen kunnen je helpen een beter beeld te krijgen van het kledingstuk dat je wilt kopen. Daarom hebben wij een handig woordenboek voor je samengesteld. » In het vorige deel legden we een aantal begrippen met de letter A uit. In deze blog gaan we verder met de letters B en C.

Badges

Oorspronkelijk komt het begrip badge uit de heraldiek, oftewel de wapenkunde. Badges waren bij wijze van spreken de logo’s van de adellijke families die op oorkondes, vlaggen en andere voorwerpen werden afgebeeld. Hiermee uitten zij hun verbondenheid. Tegenwoordig vinden we badges vooral terug op kleding: als embleem op politie-uniformen, als naamkaartjes, maar vooral ook als decoratieve elementen op jassen, vesten en andere kledingstukken. Een badge is daarom eigenlijk niets meer dan een applicatie, waarover we in het vorige deel van het textiel woordenboek hebben geschreven.

Barrier

Barrier is een Engels woord en betekent zoveel als grens of barrière. Dat kan in dit geval letterlijk genomen worden. Met barrier wordt namelijk een driedimensionale structuur bedoeld die ervoor zorgt dat de stof water- en vuilafstotend is.

Bleached

Bij bleaching wordt niet van iets ouds iets nieuws gemaakt, maar juist het tegenovergestelde. Aan een nieuw kledingstuk wordt een used look gegeven. Door de behandeling met een speciale wassing ziet de stof er uiteindelijk uit alsof deze door de zon gebleekt is. Meestal wordt dit effect gegeven aan jeans, zoals mooi te zien is bij dit model.

Textielencyclopedie bleached

Breed ribcord

Ribcord ken je waarschijnlijk als stof waarvan broeken, jassen en traditionele werkkleding zijn gemaakt. De stof is zeer slijtvast en kenmerkt zich door fluweelachtige ribbels in de lengterichting. We onderscheiden verschillende soorten ribcord aan de hand van de afstand tussen de ribbels: bij breed ribcord heeft een stuk stof van 10 centimeter breed 10 tot 25 ribbels, bij fijn ribcord meer dan 40.

Care Plus

In het ruime assortiment broeken bij Babista zul je regelmatig de term Care Plus tegenkomen. Hiermee wordt een finish bedoeld die ervoor zorgt dat de stof onderhoudsarm en temperatuurregulerend is. Bovendien is een broek met een Care Plus-finish strijkvrij. Je kunt hem dus na het wassen en drogen gewoon gelijk dragen!

Textielencyclopedie care plus

Ceramica

Een Ceramica-finish geeft een broek veel comfort. Het innovatieve materiaal is onderhoudsarm, kreukarm, ademend en temperatuurregulerend. De speciale vezels zorgen ervoor dat schadelijke UV-stralen niet door de stoffen heen kunnen komen.

Coolmax

De naam verraadt al deels waar dit materiaal voor zorgt. Coolmax biedt namelijk verkoelend comfort. Daarnaast zorgt het ervoor dat vocht optimaal wordt afgevoerd. Zodra dit is gebeurd, verdampt het vocht waardoor de stof supersnel droogt. Vooral op warme dagen of wanneer je snel transpireert, is een broek van Coolmax materiaal de perfecte keuze!

Wij hopen dat je wat extra kennis hebt over de modetermen bij Babista. In het volgende deel van het textiel woordenboek nog meer begrippen!

Het Babista textiel woordenboek deel 3 – van Denim tot Fleece

Textielencyclopedie deel denim fleece

Als je vaak online shopt kom je veel modetermen tegen die niet altijd even duidelijk zijn. Toch is het goed om ze te kennen omdat ze nét wat beter dat kledingstuk beschrijven. Daarom hebben wij dit handige woordenboek voor je samengesteld. We hebben al twee eerdere blogs hierover geschreven, over » de letter A – en » de letters B en C. In deze blog gaan we verder met de letters D, E en F.

Denim

Het begrip denim zal waarschijnlijk niet al te vreemd in de oren klinken, het is namelijk mateloos populair. Maar wat is het precies? Denim, ook wel spijkerstof, is gemaakt van gekeperd katoen. Hierdoor is deze stof erg sterk. Oorspronkelijk werd het voornamelijk gebruikt voor spijkerbroeken maar tegenwoordig zie je het terug in shirts, hoeden, jassen en zelfs sneakers – praktisch alle kleding. Het voordeel van denim is dat het erg makkelijk te combineren is met andere kledingstukken.

Textielencyclopedie jeans blouson blauwe jeans voor een casual look

Double Dyed

Meer is beter – onder dat motto is de techniek double dyed ontstaan. Letterlijk vertaald betekent de term: twee keer gekleurd. Hierdoor krijgen de kledingstukken intense kleuren.

Elastaan

Elastaan is een kunstvezel die gekenmerkt wordt door de rekbaarheid. Zoals de naam doet vermoeden is de stof erg elastisch. Deze stof is zó elastisch dat het tot wel 6 keer zijn originele lengte kan uitgerekt worden. » Je vindt deze stof voornamelijk in onze shop bij de boxershorts, door de rekbare eigenschappen zijn deze boxershorts erg comfortabel.

Textielencyclopedie elastaan poloshirt jeans

Elastomultiester

Net zoals het bovengenoemde elastaan is elastomultiester een kunstvezel die gekenmerkt wordt door de rekbaarheid. Elastomultiester is vormstabiel: als je het uitrekt keert de stof snel terug naar zijn initiële vorm.

Flanel

Flanel is een zachte katoenen stof die normaal gesproken gebruikt wordt voor beddengoed en pyjama’s. Dat komt doordat de flanellen stof zich aanpast aan je lichaamstemperatuur en zo je lichaam warm houdt. Omdat het van katoen is gemaakt is deze stof erg ademend en drijft het vocht goed af. Bij Babista vindt u flanellen broeken met hoog draagcomfort.

Textielencyclopedie man in fleecetrui broek van flanel

Fleece

Ken je die warme, dikke truien? Grote kans dat die van fleecemateriaal gemaakt zijn. Het is een ontzettend populair materiaal, mede doordat het duurzaam is. Dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu! Fleece is een synthetische stof die uitstekend isoleert. Deze isolatie komt voor uit het zeer los breien met getextureerde garens. Daarna wordt het materiaal gewassen waardoor het snel krimpt en uiteindelijk aan twee zijden ruw gescheerd is. Dit zorgt ervoor dat het eruit ziet als lamsvacht– ook al is het compleet vervaardigd zonder materialen afkomstig van dieren. Hierdoor is het een uitstekende oplossing voor mensen die geen kleding willen dragen waar materialen van dieren voor gebruikt zijn.

Wij hopen dat de begrippen nu duidelijker voor je zijn. Zijn er nog begrippen die je lastig vindt maar we nog niet behandeld hebben? Kijk dan uit naar het volgende deel!

Het Babista Textiel woordenboek deel 4 – van Gemêleerd tot Katoen

Textielencyclopedie deel gemeleerd jacquardrelief kasjmier katoen

Begrippen in de mode blijven toch een dingetje – je ontkomt bijna niet aan jargon. Dat we ondertussen al bij het vierde deel zijn van het Babista Textiel woordenboek kan dat beamen. » Zo zijn we vorige keer gestopt bij de letter F en gaan we vandaag verder met de G!

Gemêleerd

Een term die bij bijna alle kledingstukken terug kan komen: gemêleerd. De term komt oorspronkelijk uit het frans en vertaalt vrij naar het werkwoord mengen. Bij kleding geeft het woord aan dat er gebruik is gemaakt van een mengeling van stoffen. Deze mengeling zorgt vaak voor een nét wat apartere en modieuze look. Vooral bij truien en T-shirts heeft bijvoorbeeld een katoenmenging een mooi effect. De gemêleerde look is altijd subtiel en ziet het er ook niet storend uit dat er meerdere stoffen in verwerkt zijn.

Jacquardreliëf

Weet je nog hoe vroeger je moeder of oma aan het breien was? Kreeg je iedere sinterklaas of kerst een paar gebreide sokken of trui en dacht je soms dat het wat simpel was? Met een jacquardreliëf is er niks saais aan! Jacquard is een weeftechniek waarbij gemakkelijk ingewikkelde patronen in een stof verwerkt kunnen worden. Zo’n patroon is natuurlijk erg arbeidsintensief en tijd consumerend, toen dacht Joseph Marie Jacquard: dit moet simpeler kunnen! Die heeft destijds een uitvinding gemaakt waarin je met behulp van ponskaarten een patroon in de stof kan ’programmeren’. Zo kost het veel minder tijd en kan je erg mooie designs maken zoals bij deze trui.

Textielencyclopedie jacquardrelief herfst trui lichtblauw vest hoogwaardige mannenmode

Kasjmier

Niet zomaar wol – maar de fijnere variant: kasjmier! Het is een dure natuurvezel en daarom is het slim om te kijken naar de prijs van een product als je wilt weten of het goede kwaliteit kasjmier is. Immers is het materiaal erg duur, dus als het product van kasjmier is en te goedkoop lijkt; grote kans dat het een goedkope mix is. Doordat kasjmier warmte isolerende eigenschappen heeft wordt het vaak verwerkt in bovenkleding en » mutsen.

Textielencyclopedie blazer kasjmier blauwe trui wit overhemd mannenmode

Katoen

De topper voor de zomer: katoen! Dit materiaal is lekker luchtig en perfect voor » T-shirts en polo’s. Het materiaal is huidvriendelijk en zit super comfortabel. Je kan bij ons kleding vinden van zuiver katoen of een katoenmix: allebei is gemaakt met optimaal draagcomfort! De katoenvezels hebben erg veel voordelen voor kleding; het is duurzaam waardoor het niet snel slijt. Dit duurzame komt voort uit de sterkte van de katoenvezels, en die sterkte zorgt ervoor dat het makkelijk in vele manieren te verwerken is en zo heb je oneindig veel mogelijkheden om leuke kleding te designen! Nog een pluspunt: het is erg makkelijk te onderhouden en kan je gemakkelijk wassen of strijken.

Textielencyclopedie blauw shirt lange mouwen katoen

Hopelijk hebben we je weer iets kunnen bijbrengen, meer in het volgende deel!

Het Babista Textiel woordenboek deel 5 – van keperstof tot linnen

Textielencyclopedie deel textielwoordenboek keperstof tot linnen

Ook in het nu volgende deel van ons textiel woordenboek willen we weer een paar begrippen uit de modewereld uit de doeken doen. We hopen dat je dan nog beter beslagen ten ijs komt bij je volgende aankoop op babista.nl. Of dat je punten scoort bij je vrienden door op een goed moment te laten blijken hoeveel jij wel niet van mode afweet. » De vorige keer waren we gebleven bij de K; we gaan daar mee verder en door naar de L.

Keperstof

Keperstof, ook wel ’twill’ genoemd, is een manier van weven waarbij een diagonaal patroon ontstaat. Het meest bekende voorbeeld van keperstofstof is denim. Dat is dus de katoenen stof waar » jeans zoals deze van gemaakt worden. Keperstof is een stevige stof die bestand is tegen een stootje.

Textielencyclopedie model in jeans naast jeans

Lasting Fit

Lasting Fit betekent zoveel als: ’blijvende pasvorm’ of: ’vormvast’ en precies hierdoor onderscheidt zich de kleding van Babista die over deze aanduiding beschikt. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze comfortabele » jeans. Hoe vaak je ze ook draagt of wast, ze behouden hun vorm en lubberen niet.

Lamswol

Lamswol is de wol van lammeren van zo’n zes maanden oud die voor het eerst geschoren worden. Deze wol is heel zacht en fijn, prikt niet op de huid en voelt dus heerlijk comfortabel aan. Kleding van lamswol bevat het zogenaamde lanoline, het wolvet, dat een natuurlijke bescherming tegen vuil en vlekken biedt. Om het wolvet niet aan te tasten, moet je lamswol voorzichtig reinigen. Bij voorkeur was je » kleding van lamswol op de hand met een mild wolwasmiddel en lauwwarm water. Daarna grondig uitspoelen en liggend laten drogen; niet uitwringen.

Textielencyclopedie vier lamswollen truien blauwe met kabels gele blauwe

Lamsnappa

Lamsnappa is een soepele leersoort van een lam. Nappaleer kan in principe van elke diersoort afkomstig zijn. De naam stamt af van de Amerikaanse Napa Valley, waar deze leersoort van origine werd gebruikt om handschoenen en winterkleding van te maken. Tegenwoordig wordt nappaleer ook veelvuldig in de meubelindustrie gebruikt. Een belangrijke reden hiervoor is dat nappaleer makkelijk te onderhouden is. Bij Babista vind je nappaleer vooral terug in de vorm van » leren jacks en gilets.

Leer

Leer is de naam voor de huid van een dier die door looiing houdbaar is gemaakt. Ook hier kan leer afkomstig zijn van heel verschillende diersoorten. Zo is er onder meer geitenleer, schaapsleer, paardenleer en slangenleer. Meestal is leer echter van runderen of kalveren afkomstig. Het leerlooi-proces is overigens al heel oud; de oude Egyptenaren waren er ongeveer 400 jaar voor Christus al mee bekend. Leer staat bekend om zijn robuustheid en bestandheid tegen weer en wind. Cowboys en motorrijders dragen natuurlijk niet voor niets vaak kleding van leer.

Imitatieleer

Echt leer is niet goedkoop, daarom wordt in de modewereld ook veelvuldig gebruik gemaakt van imitatieleer. Hiervoor wordt er een laag op kleding aangebracht die eruit ziet als leer, hoewel er geen dierenhuid onder verborgen is. Zo krijgen bijvoorbeeld onze » blouson in taupe en het » zwarte jack met capuchon de nonchalante look van leer.

Textielencyclopedie leren jack beige naast model in zwart leren jack

Linnen

Linnenvezels worden gewonnen uit vlas; zodoende wordt linnen soms ook wel als vlas(linnen) aangeduid. Linnen staat bekend als een aangenaam lichte, scheurvaste stof die vooral in » zomerse mode wordt toegepast. Linnen neemt vochtigheid namelijk uitstekend op en is daardoor koel op de huid. Linnen werd eind 1900 voor een groot deel door katoen verdrongen, maar is tegenwoordig als robuuste, ecologische natuurvezel weer heel populair en wordt vooral gebruikt voor luchtige zomerbroeken.

Zo, deze termen hebben vanaf nu weinig geheimen meer voor je. We gaan binnenkort natuurlijk verder met ons textiel woordenboek. Tot die tijd kun je je tijd nuttig besteden door online te shoppen bij Babista of door met je nieuw opgedane kennis te pronken

Het Babista Textiel woordenboek deel 6 – van melange tot nano plus

Textielencyclopedie deel 6

In alweer het 6de deel van ons textiel woordenboek maken we je op het gebied van mode opnieuw wat wijzer. Vandaag nemen we begrippen onder de loep die met de letters M en N beginnen. Ben je al een echte modespecialist? Dan komen een paar termen je wellicht al bekend voor. Maar er zitten vast ook weer begrippen bij waar je nog niet ieder van gehoord hebt. Terwijl ze misschien wel van toepassing zijn op kleding die in je kast hangt. Gauw lezen dus maar!

Melange

Als je van koffie houdt, ken je deze term zeker. Een melange is hier een mix van koffie en melk. Ook in de modewereld is sprake van een mix, maar dan eentje waarbij twee kleuren garen door elkaar gewoven worden. Zo ontstaat een meerkleurige stof die er bijzonder fraai uitziet. De stof laat zich ook heel gemakkelijk met meerdere kleuren combineren.

Textielencyclopedie melange

Merceriseren

De herkomst van merceriseren dateert uit de 19de eeuw toen de Engelsman John Mercer bij toeval ontdekte dat de chemische bewerking van katoen een positief effect teweegbracht. Door katoenen stof met loog te behandelen worden de vezels in feite aangetast en veranderen de eigenschappen. Ze laten zich daardoor onder andere makkelijker verven. Dit bleek een groot voordeel te zijn bij de productie van kleding. Gemerceriseerde katoen heeft bovendien een bijzondere, zijdeachtige glans die permanent bestand is tegen wassen.

Merino

Merinowol is een speciale zeer zachte en hoogwaardige wolsoort die dankzij de bijzondere structuur van de (wol)haartjes zeer prettig aanvoelt en niet kriebelt. De wol is van afkomstig van het oorspronkelijk in Noordamerika levende merinoschaap. Merinowol geldt als een van de duurste en meest exclusieve soorten wol. Tegenwoordig is Australië de grootste leverancier van deze geliefde wolsoort.

Microvezels

Dit is stof die vervaardigd is van kunstvezels die, zoals de naam al doet vermoeden, extreem klein zijn. Ter vergelijking: katoen heeft een dichtheid van 1,5 tot 2,5 dtex, d.w.z. dat 10.000 meter katoenvezels 2,5 g. weegt, terwijl microvezelstof een dtex waarde van minder dan 1 heeft. De stof heeft echter nog meer voordelen: hij is vormvast, zacht en zeer sterk. Dit maakt de stof bij uitstek geschikt om winddichte en waterafstotende kleding van te maken. Bovendien heeft microvezelstof nog een heel groot ander voordeel: de stof pluist niet.

Textielencyclopedie microvezels

Nano plus

Het perfecte middel tegen vlekken? Een nano plus finish. Deze speciale behandeling maakt stoffen bestand tegen vuil en nattigheid. Een nano plus finish zorgt ervoor dat nattigheid direct van de stof afloopt, zodat dat deze niet in de stof kan trekken. Een nano plus behandeling zorgt ervoor dat je een kledingstuk intensief kunt dragen zonder dat dit aan de kleding af te zien is.

Textielencyclopedie nano plus

We hopen dat je na lezen van deze informatie weer wat (mode)wijzer bent geworden. Een volgende keer vertellen we je graag nog meer!

Het Babista Textiel woordenboek deel 7 – van paspel tot polyester

Textielencyclopedie deel 7

Paspel, pima katoen en polyester – in deel 7 van ons textiel woordenboek kijken we naar begrippen die met de letter P beginnen. Heb je je bij het bestuderen van het etiket in je broek of trui wel eens afgevraagd wat Premium Colours nu eigenlijk zijn? Of wat het verschil is tussen polyacryl en polyamide? Dan ben je hier op de juiste plaats. In ons grote textiel woordenboek informeren we je over verschillende stoffen en materialen waar je kleding van gemaakt is. Ook attenderen we je op een aantal favoriete items uit onze shop. Trouwens: wil je nog een keer nalezen waar melange, merino en microfiber ook alweer voor staan? Dan kun je hier deel 6 van deze serie nog eens nalezen.

Paspels

Textielencyclopedie paspel

Paspels worden ook aangeduid als boorden. Van origine worden hiermee de smalle banden bedoeld die als versterking aangebracht werden op militaire kleding. Op sweatshirts en truien in de Babista shop vind je ook paspels die zijn hier met name decoratief bedoeld. Het begrip paspel is overigens afkomstig uit de Franse woordcombinatie„passe-poil“, wat zoveel betekent als “wat over de rafels gaat“.

Patten

Patten zijn de opgenaaide stukken stof of flappen over de insteek van een zak. Wat kleur betreft steken ze meestal af van de hoofdkleur van overhemden, gilets of colberts waar ze op bevestigd zijn. Zowel op een modieus jeans overhemd, chique gilet, stijlvol colbert als op een casual jack worden patten toegepast. Onder andere bij de kraag, schouders en op de arm. Ze vormen subtiele details die er optisch uitspringen.

Perforaties

Textielencyclopedie perforaties

Perforatie staat in feite voor een bepaalde manier van bewerken van stoffen. Hierbij worden meestal met behulp van een naald kleine gaatjes in stof aangebracht. Met laser aangebrachte versieringen op stof wordt ook met de term perforatie aangeduid. Perforaties vallen in het algemeen behoorlijk op; meestal wordt daarom slechts een deel van een kledingstuk geperforeerd. Bij het zachte jack van microvelours zorgen de kraag en schouders met perforaties voor een fraai contrast, bij het sportieve doorgestikte jack fungeert de volledig geperforeerde buitenste laag stof als blikvanger.

Pima katoen

De fijne structuur en de extra lange vezels maken pima katoen tot een zeer zachte en topkwaliteit katoen. Het begrip pima is afkomstig van de Pima- indianen, die het hoogwaardige materiaal als eersten verbouwden. Tegenwoordig komt de zachte stof uit Peru, Australië of Egypte. Pima katoen biedt veel draagcomfort en behoudt langdurig zijn vorm. In onze fraai gekleurde chino’s die van deze hoogwaardige stof zijn vervaardigd, ga je dus niet alleen comfortabel, maar ook stijlvol gekleed.

Piqué

Textielencyclopedie pique

De meestal katoenen stof heeft een fijnkorrelige structuur, die bijna doorgestikt lijkt. Piqué voelt aangenaam droog en koel aan op de huid en zorgt met name ’s zomers voor veel draagcomfort. De stof beschikt bovendien over minuscule openingen, die een continue luchtcirculatie garanderen. Onze piqué poloshirts met korte en lange mouwen zijn dan ook perfect voor zomerse activiteiten.

Premium Colours

Premium colours zijn kleuren met een speciale, zeer hoge kleurintensiteit. Deze hoge kleurintensiteit is te danken aan een speciale behandeling. Deze zorgt voor extra diepe kleuren die was na was behouden blijven.

Polyamide

Polyamide is een synthetische kunstvezel die tot één van de sterkste stofsoorten hoort en tegelijkertijd zeer elastisch is. De kunstvezel is bovendien heel licht en ook vormvast, zodat je lang plezier van je polyamide bovenkleding of outdoor kleding hebt. Wel is de stof heel gevoelig voor warmte; je kunt de stof dan ook niet of slechts bij een zeer lage temperatuur strijken.

Polyacryl

Textielencyclopedie polyacryl

Polyacryl is eveneens een kunstvezel, die vaak een pluizige, enigszins op wol lijkende consistentie heeft en zowel warm als heel zacht aanvoelt. Omdat de vezels van de kunststof heel licht zijn en geen grote dichtheid hebben, nemen kledingstukken van polyacryl maar weinig vocht op en drogen ze snel. Logisch dus dat je in onze online shop behaaglijke truien en gevoerde gebreide vesten van dit kreukvrije materiaal kunt vinden.

Polyester

Polyester is een stof die volledig uit synthetische vezels bestaat en is voor de fabricage van kleding één van de meest gebruikte synthetische stoffen. Het kreukvrije materiaal is licht en zeer vormvast, zodat je sweatshirts en colbertjes waarin polyester is verwerkt lange tijd kunt dragen. Omdat polyester geen vocht opneemt wordt het ook veelvuldig toegepast in outdoor- en sportkleding.

Polyurethaan

Textielencyclopedie polyurethaan

Polyurethaan wordt vooral toegepast als beschermende coating omdat het zeer goed bestand is tegen weersinvloeden. De chemisch geproduceerde kunststof isoleert goed, is ook flexibel en past zich uitstekend aan je figuur aan. In onze shop vind je robuuste jacks in bikerstyle en stijlvolle blousons in leerlook, die dank zij de toplaag van polyurethaan zeer weersbestendig zijn.

Zo, nu beschik je weer over heel wat specialistische kennis waarmee je makkelijk indruk kunt maken op je vrienden. De volgende keer zullen we je in het achtste deel van deze serie opnieuw van de nodige feitenkennis voorzien. Tot de volgende keer!

Het Babista Textiel woordenboek deel 8 – van ruwen tot stretch

Textielencyclopedie deel 8

In het achtste deel van ons textiel woordenboek gaan we van de R van ruwen naar de S van stretch. We nemen dus weer een aantal begrippen uit de textiel- en kledingbranche onder de loep en leggen deze in begrijpelijke taal voor je uit. Als je een volgende keer in onze online shop rondkijkt, ben je beter op de hoogte van de voordelen van bepaalde stoffen en materialen. Wil je nog een keer precies weten hoe het ook al weer zit met polyamide en polyester? Lees dan deel 7 van ons textiel woordenboek nog eens door. Daar vind je alle informatie over begrippen met de letter P. Maar nu gaan we verder met de R:

Ruwen

Textielencyclopedie ruwen

Het begrip ruwen houdt in de textielbranche een speciale oppervlaktebehandeling van stoffen in. Met name katoenen stoffen worden volgens dit procedé behandeld. Speciale ruwmachines kammen met behulp van zeer veel kleine metalen haakjes de stof en trekken daarbij steeds enkele draden naar boven. Zo wordt de oppervlakte dus geruwd. Stoffen die op deze manier bewerkt zijn, voelen zachter, wolliger en dikker aan. De stof houdt bovendien warmte beter vast. Het geruwde oppervalk van een stof als flanel geeft flanel zijn kenmerkende uiterlijk. De warme flanellen overhemden uit onze online shop zijn met name in de herfst en winter heel gewild.

Rundleer

Textielencyclopedie rundleer

Gelooide dierenhuid, leer dus, wordt op heel verschillende manieren toegepast in de mode. Het natuurproduct blinkt vooral doordat het bijzonder sterk is en bovendien over ademende eigenschappen beschikt. 70% van al het leer dat wordt vervaardigd is rundleer, dit is dus de meest bekende leersoort. Rundleer is zoals we al zeiden zeer sterk en is bovendien heel duurzaam. Dit maakt rundleer tot het ideale materiaal voor riemen. Runderhuiden zijn verder groot genoeg om ze ook voor voorwerpen met een grotere oppervlakte te kunnen gebruiken. Producenten gebruiken rundleer daarom ook om schoenen, tassen, meubel- en autobekleding van te maken. Voor leren jassen wordt rundleer echter minder vaak gebruikt, hiervoor wordt liever zachter lamsleer gebruikt.

Rib

Textielencyclopedie rib

Voor je nu de draad kwijt raakt – we gaan hier niet verder op het vlak van anatomie. Het begrip rib staat in de modewereld voor een bepaalde breitechniek. Je hebt misschien wel eens gehoord van de ribbelsteek. Hiermee wordt een breiwijze bedoeld die je vaak ziet bij truien en bijvoorbeeld de boorden van sweatshirts maar ook bij ondergoed. Dit effect wordt bewerkstelligd doordat bij breimachines slechts bepaalde naalden worden geactiveerd – de overige naalden worden niet gebruikt. Hierdoor ontstaat het kenmerkende geribbelde patroon.

Sneldrogend

Textielencyclopedie sneldrogend

Bij functionele kleding of outdoor mode is het van belang dat deze snel droogt. Niemand vindt het namelijk prettig om lang rond te lopen in kleding die nat is. Synthetische vezels zoals polyamide of polyester zijn van nature sneldrogend. De lichte vezels waaruit deze stoffen bestaan nemen slechts weinig vocht op en drogen daarom snel. In onze online shop vind je deze materiaaleigenschappen terug in bij sportkleding en modieuze vrijetijdsbroeken van microvezels.

Scheerwol

Textielencyclopedie scheerwol

Het begrip geeft het al weer: scheerwol is een soort wol die ontstaat wanneer schapen geschoren worden. Het is een hoogwaardig natuurproduct dat beschikt over vuilwerende en warmteregulerende eigenschappen. Scheerwol is ook goed in staat vocht te op te nemen en van het lichaam af te voeren. Zo blijft de huid warm en droog. Kleding van scheerwol kreukt niet en is licht elastisch. Bovendien nemen wolvezels bijna geen geur op, dus kleding van scheerwol is een goede keuze als je snel transpireert. Afhankelijk van het soort schaap, zijn verschillende soorten scheerwol te onderscheiden. Een daarvan is het zachte merinowol, waar veel hoogwaardige truien en vesten in onze shop van zijn gemaakt.

Shape Memory

Textielencyclopedie shape memory

Textiel met een „geheugen“ kom je tegen bij veel moderne jacks. Deze zijn vervaardigd van onderhoudsarme polyestervezels van de nieuwste generatie. De zijdeachtig glanzende microvezels zijn zo glad dat ze ook wanneer ze sterk gekreukt zijn weer snel hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen. Met slechts een enkele handbeweging kun je vouwen uit je jack strijken. Het lijkt dus alsof de vezels zich hun oorspronkelijke vorm kunnen herinneren, vandaar dat men deze eigenschap„shape memory“ noemt. Letterlijk vertaald in het Nederlands wordt dit iets als:„vormgeheugen“.

Single Jersey

Textielencyclopedie single jersey

Single jersey is afkomstig van de t-shirt stof jersey. Misschien ken je dit materiaal ook wel onder de benaming tricot stof. Jersey is een elastisch textiel, dat meestal is gemaakt van katoen, viscose of wol. De naam single jersey heeft betrekking op de wijze waarop deze stof wordt gemaakt. Tijdens het breien worden afwisselend rechte en averechte steken gebreid. Hierdoor krijgt de stof twee verschillende kanten: een rechte kant waarop alleen de rechte steken te zien zijn en de andere kant met de averechte steken. Single jersey is erg zacht en elastisch en is zeer huidvriendelijk. Veel t-shirts en poloshirts zijn dan ook van dit materiaal gemaakt. Het casual shirt met lange mouwen bijvoorbeeld is gemaakt kan katoenen single jersey.

Stretch

Textielencyclopedie stretch

Het Engels begrip„ stretch“ betekent zoveel als uitrekken of strekken. Hiermee is meteen duidelijk over welke eigenschappen stretch-stoffen beschikken: dankzij hun elasticiteit passen ze zich optimaal aan het lichaamsfiguur aan. Tegelijkertijd knellen stretchstoffen niet, zodat je je in broeken, jeans of een slim fit polo comfortabel voelt en optimaal kunt bewegen. Bij de fabricage van stretchstoffen worden elastische en niet-elastische garens met elkaar verweven. Meestal is het aandeel elasthan beperkt, gemiddeld ongeveer twee tot drie procent. Dit zorgt ervoor dat kleding elastisch is , maar ook vormvast blijft.

We hopen dat deze uitleg van textielbegrippen je helpt om nog makkelijker te kunnen shoppen. We zijn echter nog niet aan het eind van het alfabet. De volgende keer gaan we verder met de letter T. Houd ons blog dus in de gaten!


waiting...

Speciaal voor u: de nieuwste trends, exclusieve kortingsacties, leuke aanbiedingen en stylingtips van onze mode-experts

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief

 • de nieuwste trends
 • exclusieve kortingsacties
 • leuke aanbiedingen
 • stylingtips van onze mode-experts

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht veld
Contact
010 - 447 98 98Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 8.30 tot 17.00 uur
Veilig Betalen
 • Factuur
 • Betaling in 3 termijnen
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
 • IDeal
Veilig Bestellen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • ECommerce Europe
 • ForusP Secure
Onze Partners
Alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten. Verzendkosten € 5,99 per bestelling.