Tips om de was te doen: wat betekenen deze wassymbolen?
Je witte shirt heeft een grijze kleur gekregen, je trui is gekrompen en de kreuken blijven na tig keer strijken nog steeds in je overhemd zitten – deze problemen heb je vast ook een keer meegemaakt toen je de was deed. Je kijkt toch nog even op het label met wasvoorschriften om te kijken hoe het nu precies moet, maar dat wekt meer vragen op dan antwoorden. En daarom leggen we je vandaag uit wat de belangrijkste was-symbolen betekenen, zodat je als een kind de was kan doen. Lorem ipsum.
Het symbool van een bak met water en een getal erin is het symbool voor wassen. Dit is vaak ook het eerste symbool van de hele reeks die je op het label ziet. Het getal geeft aan op hoeveel graden je het kledingstuk maximaal mag wassen, bijvoorbeeld 60°. Overigens is het tegenwoordig ook voldoende om je kledingstuk op 40°, 30° of zelfs 20° graden te wassen. Dankzij de wasmachines en wasmiddelen van tegenwoordig lukt het namelijk ook om de kleding op lagere temperaturen weer schoon te krijgen. Dit is niet alleen goed voor de kleding, maar ook voor het milieu.
Soms zie je ook weleens een enkele streep of een paar strepen onder het wassymbool. Dit geeft aan hoe voorzichtig je de was moet wassen. Het wassymbool met één streep eronder betekent dat je een wasprogramma voor delicate was moet gebruiken en de wasmachine maar tot de helft kunt vullen. Twee strepen eronder betekent dat je het meest milde wasprogramma moet kiezen en de wasmachine maar tot een derde deel kunt vullen. Wanneer je onder het symbool geen enkele streep ziet, kun je de wasmachine vullen tot hij vol zit.
Het wassymbool met een hand erin betekent dat het kledingstuk niet in de wasmachine mag en uitsluitend op maximaal 40° met de hand gewassen mag worden. Sommige modernere wasmachines hebben een speciaal programma dat ’handwas’ heet. Zo kun je toch nog de wasmachine gebruiken en hoef je het kledingstuk niet met de hand te wassen. Bovendien is het zelfs hygiënischer en wordt het vaak aanbevolen.
Staat er een kruis door het wassymbool? Dan mag je het kledingstuk helemaal niet wassen of weken omdat het anders beschadigt. Dit zijn vaak kledingstukken van leer.
Wassymbool: Chemisch Reinigen
Sommige kleding is van erg delicate materialen gemaakt of zijn speciaal bewerkt – hierdoor kunnen ze niet zomaar in de wasmachine. Denk hierbij aan leren kleding of aan een net pak. Maar ook deze kleding moet af en toe worden gereinigd. Experts van de wasserette reinigen zulke kleding voorzichtig met behulp van chemische reinigingsmiddelen. Ze weten precies welk materiaal met welk reinigingsmiddel schoongemaakt kan worden. Of een kledingstuk überhaupt chemisch gereinigd kan worden, kan je herkennen aan de symbolen met een cirkel met een letter erin. Aan de hand van deze letters weet je welke reinigingsmiddelen je kan gebruiken. De letter P staat bijvoorbeeld voor perchloorethyleen. Let op: als er een streep door de cirkel ziet betekent het juist dat het níet met chemische reinigingsmiddelen behandeld mag worden.
Wassymbool: Drogen
Een droger is in de winter een ideale oplossing of in grote huishoudens. Maar ook voor het drogen zijn er voorschriften waar je op moet letten. Je herkent het symbool voor het drogen aan een vierkant met een cirkel erin. Zie je een kruis door het symbool voor drogen? Dan is het kledingstuk niet bestand tegen de droger. Wanneer een kledingstuk wel in de droger mag, zie je geen kruis en ook een aantal puntjes in het symbool. Staat er één punt in, dan mag je het kledingstuk op een lagere temperatuur dan 60° in de droger stoppen. Staan er twee punten in, dan mag je het kledingstuk op een hoge temperatuur (80°) in de droger stoppen.
Zie je een horizontale streep in het vierkant? Dit betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag én niet aan de waslijn. De oplossing hier is om de kleding liggend te drogen. Dit werkt vooral goed op een vlak oppervlak zoals een tafel, maar je kan ook improviseren en het op een droogrek leggen. Dit teken zie je met name bij wollen truien. Het wordt aangeraden om het kledingstuk eerst op een handdoek te leggen en het vervolgens uit te spreiden. Soms zie je bij wassymbolen naast een verticale of horizontale lijn in de linkerbovenhoek ook nog een kleine diagonale lijn. Dit betekent dan dat je het kledingstuk alleen in de schaduw mag drogen en niet aan direct zonlicht moet blootstellen.
Zie je een symbool voor drogen dat op een envelopje lijkt? Dan mag het kledingstuk nog steeds niet in de droger maar moet deze aan een waslijn gehangen worden.
Wassymbool: Strijken
Het symbool voor strijken ziet er uit als een kleine strijkijzer. Ook hier betekent een kruis erdoorheen dat je het kledingstuk niet mag strijken. Daarnaast zie je soms ook puntjes in het strijkijzer afgebeeld, deze geven de hoogte van de maximale tempratuur aan. Met één punt mag het kledingstuk met maximaal 110° gestreken worden, bij twee punten is dit 150° en bij drie punten 200°. Een strijkijzer met één punt betekent bovendien ook dat je het kledingstuk bij voorkeur alleen zonder stoom mag strijken.
Wassymbool: Bleken
Als laatste belangrijkste symbool zie je ook weleens een driehoek. Dit is het symbool voor bleken. Lichte kleding die een grijze gloed heeft gekregen of verkleurd is, kan op deze manier de originele kleur terugkrijgen. Een kruis door het symbool betekent ook hier dat je het kledingstuk niet mag bleken. Een driehoek met twee schuine strepen betekent dat je het kledingstuk niet met chloor mag bleken maar uitsluitend met zuurstofbleekmiddel. Als je alleen een driehoek ziet mag je het kledingstuk met alle middelen behandelen.
Als je je aan alle wasvoorschriften zou houden, behoudt je kleding zijn nieuwe uitstraling voor een lange tijd. Wij hopen in ieder geval dat je met onze uitleg al een stuk makkelijker de was kunt doen!