3 barbecuerecepten: voor ieder wat wils

13 mei 2020

Zodra het weer het toelaat wordt de barbecue tevoorschijn gehaald. Jij hebt er vast ook wel een staan. Eten dat je op de barbecue bereidt smaakt toch net even wat specialer dan uit de pan. En het is natuurlijk gewoon heel gezellig om met het gezin buiten te eten. Wij hebben drie verrassende recepten voor je uitgezocht die je zeker eens moet uitproberen. Goed om te weten: het vleesgerecht kun je het best bereiden op een houtskoolbarbecue. Voor het vis- en vegetarische gerecht kun je elke andere soort barbecue gebruiken. Veel grillplezier!

BBQ recept vlees: Cuba Libre ribs

barbecue recept spareribs

Voor veel mannen hoort vlees thuis op de barbecue. Daarom hebben we een heerlijke klassieker voor je uitgekozen: spareribs! Ze hebben wel een zomerse twist gekregen. We gebruiken de ingrediënten van de populaire cocktail Cuba Libre om het vlees in te garen. De bereiding vergt redelijk veel tijd, maar de smaak is het meer dan waard.

Ingrediënten voor 3 personen:

3 varkensribben, barbecuekruiden naar keuze, 1 el tijm, 2 limoenen, 1 l cola, 200 ml rum

Benodigdheden:

grote ovenschaal, aluminiumfolie

 Bereidingswijze:

Begin een avond van tevoren met de voorbereiding. Verwijder het witte vlies aan de holle kant van de ribben. Verdeel de barbecuekruiden gelijkmatig aan beide kanten over het vlees. Wrijf ze goed in. Snijd de limoenen in plakjes. Doe deze samen met de cola en de rum in de ovenschaal. Leg de ribben met de bolle kant naar beneden in de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat hem een nachtje rusten in de koelkast. Steek de volgende dag je barbecue aan. Gaar de spareribs volgens de 3-2-1-methode. Rook de spareribs drie uur op indirect vuur op ongeveer 105ºC. Giet het Cubra Libre mengsel dat is achtergebleven in de ovenschaal in een pannetje en laat dit iets inkoken tot een dikke siroop. Leg de spareribs na het roken met de bolle kant naar beneden op aluminiumfolie. Schenk hier een derde van het Cubra Libre mengsel over. Wikkel de ribs stevig in de aluminiumfolie. Laat de spareribs nu twee uur stomen op de barbecue met de deksel gesloten. Haal de spareribs uit de folie. Voeg het vocht dat achterblijft in de aluminiumfolie toe aan het Cuba Libre mengsel. Glaceer de spareribs met de helft van het mengsel en leg ze op het barbecuerooster. Herhaal dit na een half uur nog een keer. Na in totaal een uur roosteren zijn je Cubra Libre ribs klaar. Dat wordt smullen!

BBQ recept vis: pulled salmon burgers

barbecue recept vis zalm burger

Vis grillen is altijd een goed idee. Vrijwel elke soort is makkelijk te bereiden en vol van smaak. Hoe verser, hoe lekkerder! Wij hebben gekozen voor visburgers. Wel net even anders dan je gewend bent natuurlijk! Wij vertellen je stap voor stap hoe je overheerlijke pulled salmon burgers maakt.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 burgerbroodjes, 300 g zalmfilet zonder huid, 300 g verse spinazie, 1 teen knoflook, 1 ui, 100 g roomkaas, 2 tl dille, 2 tl vijgenmosterd, 1 tl dijonmosterd, 1 tl currysaus, 2 plakjes cheddar, 1 granaatappel, peper en zout

 Benodigdheden:

barbecuepan, dichte grillplaat/rookplankje

 Bereidingswijze

We beginnen met de saus. Meng de roomkaas met de vijgenmosterd, de dijonmosterd en de currysaus. Voeg naar smaak dille en zout toe. De saus is klaar! Snijd de ui en de knoflook fijn en bak deze licht aan in een speciale barbecuepan of gewoon in een koekenpan op het fornuis. Voeg de spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met wat peper en zout. Grill de zalmfilet in ca. 10 minuten gaar op de dichte grillplaat. Je kan de zalm alvast met twee vorken uit elkaar trekken, maar let op: de vis is dan wel sneller gaar. Rooster de broodjes op de barbecue. Besmeer de onderste helft van het broodje royaal met je zelfgemaakte saus. Doe hier de spinazie, de pulled salmon en een plakje cheddar op. Strooi hier nog wat granaatappelpitjes over, doe de bovenste helft van het broodje erop, et voìla: je pulled salmon burger is klaar!

BBQ recept vegetarisch: portobello’s à la caprese

barbecue recept vegetarisch

Een geslaagd barbecuegerecht hoeft natuurlijk niet per se uit vlees of vis te bestaan. Er zijn eindeloos veel vegetarische opties die minstens zo lekker zijn! Je kunt een paar stukken groente aan een satéprikker rijgen en die grillen, maar dat vinden wij een beetje saai. De barbecue is heel geschikt om gevulde groente op te bereiden. Onze aanrader: gevulde portobello‘s à la caprese. Ze zijn makkelijk te maken, zien er geweldig uit en smaken heerlijk! Loopt het water je al in de mond?

Ingrediënten voor 2 personen:

2 portobello’s, 1 bol mozzarella, handjevol zongedroogde tomaten, 2 takjes verse basilicum, 2 eetlepels balsamicosiroop, zwarte peper, grof zeezout

Bereidingswijze:

Pluk de mozzarella en snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Vul hiermee de portobello’s. Bestrooi ze vervolgens met wat zwarte peper en grof zeezout. Grill de portobello’s nu ongeveer 12 minuten op indirect vuur (ongeveer 180ºC) aan de rand van je barbecue. Ondertussen heb je tijd om de basilicum fijn te snijden. Hebben de portobello’s mooie grillstrepen en is de mozzarella gesmolten? Haal ze dan van de barbecue. Leg de blaadjes basilicum erop en schenk de balsamicosiroop erover.
Tip: balsamicosiroop kun je ook heel makkelijk zelf maken met 100 ml balsamicoazijn en 50 gr suiker. Doe de ingrediënten in een pannetje en breng het mengsel aan de kook. Zet vervolgens het vuur zachter en laat het mengsel 15 tot 20 minuten pruttelen tot een dikke siroop. Even laten afkoelen en dan over de portobello’s schenken. Eet smakelijk!

Je ziet het: in een handomdraai bereid je de lekkerste gerechten op de barbecue. Ze zullen gegarandeerd in de smaak vallen! Van welk gerecht ga jij watertanden?

Gerelateerde artikelen
Geen reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond
Verplichte velden