gluhwein alternatieven

Verwarmend & verrukkelijk: zelfgemaakte alternatieven voor Glühwein

12 december 2019

Het is het bekende drankje in de decembermaand: glühwein. Op kerstmarkten en winterfairs is het naast warme chocolademelk de favoriete drank van winterdrank van veel bezoekers. De glühwein vloeit dus rijkelijk deze maand, maar er zijn natuurlijk ook alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan grog. Nu kun je heel gemakkelijk zelf je eigen winterse drankje maken. Daar is vaak niet veel meer voor nodig dan de juiste ingrediënten en deze toevoegen aan je favoriete drank. Wij nodigen je uit om creatief te worden en zelf heerlijke drankjes te bereiden. Wij hebben een paar leuke recepten voor je op een rijtje gezet.

Beroering in je glas: Glüh- Gin

Glüh-gin

Glüh-gin is een nieuw drankje dat je dankzij verschillende kruiden en de lichte pittigheid van gember perfect opwarmt als het koud is. Sinaasappel- en appelsap zorgen voor wat fruitigheid en een beetje zuur, zodat er een perfecte mix van aroma’s ontstaat. Dus wil je eens wat anders, dan moet je beslist deze glüh gin eens proberen!

Nodig voor 4 glazen:

  • 8 cl gin
  • 800 ml troebel appelsap
  • 4 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 sinaasappels
  • 1 groot stuk verse gember (ca. 4 cm)

 

Zo maak je het:
Boen de sinaasappels goed schoon en schil de sinaasappel dun. Schil ook de gember en snijd hem daarna in dunne plakjes. Doe de appelsap, de gember, de sinaasappelschil, de kaneelstokjes en de steranijs in een pan en verhit alles langzaam. Let op: het mengsel mag niet koken. Giet de drank door een zeef en daarna in kopjes op glazen. Voeg 2 cl gin aan elk kopje/glas toe. Garneer met steranijs en serveer warm. Enjoy!

Glühwein op zijn Zweeds: Glögg

Glögg

Nieuw op de kerstmarkt en ook thuis makkelijk te maken is glögg. Het is het Zweedse, ietwat zoetere antwoord op de hier gedronken glühwein en wordt op grond van de herkomst ook wel  Zweedse punch genoemd. Het lijkt op onze variant die je door toevoeging van rozijnen en amandelen een nieuwe smaaksensatie biedt.

Nodig voor 4 glazen:

  • 1 l rode wijn
  • 80 ml rum
  • 1 stukje verse gember (ca. 3 cm)
  • 100 g suiker
  • 2 kardemom peulen
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gr rozijnen
  • 30 gr blanke amandelen

 

Zo maak je het:
Doe de rode wijn, de rum en de suiker in een pan. Kneus de kardemom peulen en voeg deze met het kaneelstokje en de kruidnagels toe aan de wijn. Schil de gember en voeg samen met 2/3 van de rozijnen ook toe. Verwarm het mengsel. Let op: de glögg mag niet koken. Roer totdat alle suiker is opgelost. Laat alles een nacht trekken en giet de vloeistof de volgende dag door een zeef. Verwarm voor het serveren met de rest van de rozijnen en de amandelen.

Winters koud: Whiskey Cooler

Whiskey Cooler

Heb je een feestje met vrienden rond kerst of staat er een heuse cocktailparty op je programma? Dan is een whiskey cooler een perfecte keuze. Deze middelzoete, verfrissende cocktail kun je na het dessert serveren, maar ook op een behaaglijke winteravond als je bij wijze van afwisseling trek hebt in een koel drankje.

Nodig voor 4 glazen:

  • 20 cl whisky (Scotch)
  • 4 barlepels kristalsuiker
  • 10 cl citroensap
  • Ginger Ale

Zo maak je het
Doe de whisky, de suiker en het citroensap in een shaker en meng alles goed. Verdeel  vervolgens over 4 longdrinkglazen en vul aan met Ginger Ale. Voeg naar wens nog ijsblokjes toe.

Geïnspireerd op zeelieden: Grog

Grog

Grog is een geliefde drank rond kerst omdat hij er goed van binnen uit verwarmt. De bereiding is zeer eenvoudig omdat er maar 3 ingrediënten in gaan. Al in de 17de eeuw werd grog in het Caraïbisch gebied gedronken, maar er is ook een legende die de drank uitgevonden laat worden door zeelieden. Probeer deze drank maar eens uit!

Nodig voor 4 glazen:

  • 700 ml water
  • 240 ml goede rum
  • 8 tl suiker

Zo maak je het:

Breng water in een ketel of waterkoker aan de kook. In elk glas of kopje 2 à 3 tl suiker doen, met heet water overgieten en dan roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Tot slot steeds 60 ml rum toevoegen en direct gaan genieten!

Overigens: Een spreekwoord luidt: „Rum moet, suiker mag, water kan“. Hieruit valt reeds af te leiden dat je het niet zo nauw hoeft te nemen met de precieze hoeveelheden. Experimenteer naar hartenlust met het recept en test in welke verhouding de grog je het beste smaakt.

Warme, kruidige en zoete drankjes horen gewoon bij de kersttijd. Welk alternatief voor glühwein spreekt jou aan? Of heb je wellicht nog andere winterfavorieten? We horen graag van je!

Gerelateerde artikelen
Geen reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond
Verplichte velden