Textiel woordenboek

Het Babista Textiel woordenboek deel 6 – van melange tot nano plus

10 december 2018

In alweer het 6de deel van ons textiel woordenboek maken we je op het gebied van mode opnieuw wat wijzer. Vandaag nemen we begrippen onder de loep die met de letters M en N beginnen. Ben je al een echte modespecialist? Dan komen een paar termen je wellicht al bekend voor. Maar er zitten vast ook weer begrippen bij waar je nog niet ieder van gehoord hebt. Terwijl ze misschien wel van toepassing zijn op kleding die in je kast hangt. Gauw lezen dus maar!

Melange

Als je van koffie houdt, ken je deze term zeker. Een melange is hier een mix van koffie en melk. Ook in de modewereld is sprake van een mix, maar dan eentje waarbij twee kleuren garen door elkaar gewoven worden. Zo ontstaat een meerkleurige stof die er bijzonder fraai uitziet. De stof laat zich ook heel gemakkelijk met meerdere kleuren combineren.

Warm vest voor de winter

Merceriseren

De herkomst van merceriseren dateert uit de 19de eeuw toen de Engelsman John Mercer bij toeval ontdekte dat de chemische bewerking van katoen een positief effect teweegbracht. Door katoenen stof met loog te behandelen worden de vezels in feite aangetast en veranderen de eigenschappen. Ze laten zich daardoor onder andere makkelijker verven. Dit bleek een groot voordeel te zijn bij de productie van kleding. Gemerceriseerde katoen heeft bovendien een bijzondere, zijdeachtige glans die permanent bestand is tegen wassen.

Merino

Merinowol is een speciale zeer zachte en hoogwaardige wolsoort die dankzij de bijzondere structuur van de (wol)haartjes zeer prettig aanvoelt en niet kriebelt. De wol is van afkomstig van het oorspronkelijk in Noordamerika levende merinoschaap. Merinowol geldt als een van de duurste en meest exclusieve soorten wol. Tegenwoordig is Australië de grootste leverancier van deze geliefde wolsoort.

Microvezels

Dit is stof die vervaardigd is van kunstvezels die, zoals de naam al doet vermoeden, extreem klein zijn. Ter vergelijking: katoen heeft een dichtheid van 1,5 tot 2,5 dtex, d.w.z. dat 10.000 meter katoenvezels 2,5 g. weegt, terwijl microvezelstof een dtex waarde van minder dan 1 heeft. De stof heeft echter nog meer voordelen: hij is vormvast, zacht en zeer sterk. Dit maakt de stof bij uitstek geschikt om winddichte en waterafstotende kleding van te maken. Bovendien heeft microvezelstof nog een heel groot ander voordeel: de stof pluist niet.

Trui uit microvezels

Nano plus

Het perfecte middel tegen vlekken? Een nano plus finish. Deze speciale behandeling maakt stoffen bestand tegen vuil en nattigheid. Een nano plus finish zorgt ervoor dat nattigheid direct van de stof afloopt, zodat dat deze niet in de stof kan trekken. Een nano plus behandeling zorgt ervoor dat je een kledingstuk intensief kunt dragen zonder dat dit aan de kleding af te zien is.

Broek van Nano plus
We hopen dat je na lezen van deze informatie weer wat (mode)wijzer bent geworden. Een volgende keer vertellen we je graag nog meer!

Gerelateerde artikelen
Geen reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond
Verplichte velden