Minigolf – Van recreatief spel tot wedstijdsport

21 september 2018

Wie heeft er niet een keer zijn geluk beproefd op een mini- of midgetgolfbaan en geprobeerd het  balletje zo vlot mogelijk in de ‘hole’ (het putje aan het einde van de baan) te slaan? Op een zondagmiddag, op een verjaardagsfeestje of tijdens een bedrijfsuitje – (bijna) iedereen speelt zo nu en dan een partijtje minigolf. Wist je dat je behalve recreatief ook in wedstrijdverband kunt mini-golfen? Je kunt minigolfen in competitieverband en zelfs deelnemen aan nationale en  internationale wedstrijden.  » In ons artikel over golfen,  hebben we je hopelijk al duidelijk gemaakt dat golfen echt niet alleen voor gepensioneerden leuk is. Nu willen we graag  de ins en outs van de miniatuur variant uit de doeken doen. Zo verschijn je een volgende keer goed voorbereid op de minigolfbaan! 

De opmars van minigolf

Minigolf is voor jong en oud één van de meest geliefde vrijetijdsbestedingen als het gaat om een  paar uurtjes gezellig samen wat doen. Minigolf is een laagdrempelig en bovendien niet duur. De sport is niet geheel verbazingwekkend ontstaan uit de golfsport. In Amerika en Engeland kwam men op het idee om minigolfterreinen aan te leggen die voor een brede bevolkingsgroep toegankelijk moesten zijn. Immers, van origine is golfen verbonden aan het lidmaatschap van een golfclub en dit lidmaatschap was weer voorbehouden aan met name de bovenlaag van de bevolking.  In de jaren dertig van de vorige eeuw waren er in Londen in bijna alle parken al minigolfbanen te vinden. Op het vaste land van Europa ontwikkelde de Zwitser Paul Bogni de eerste  „officiële golfbaan voor allen“ en liet de baan met 18 holes in 1953 in de buurt van Locarno aanleggen.

In ons land begon de opmars van minigolfbanen eveneens rond die tijd. Eén van de oudste banen van ons land is de minigolfbaan van Bergen. Op deze baan vind je nog altijd de originele gravelbanen. Dit gravel is van een wat fijner soort dan het gravel dat op tennisbanen ligt. Het fijne gravel zorgt ervoor dat het balletje perfect over de baan kan rollen.

minigolf_vrije_tijd_minigolf_baan

Van recreatief spel tot wedstijdsport

Minigolf is een populaire sport die door bijna iedereen gespeeld kan worden. De enige vaardigheid die vereist is, is dat een speler een golfstick moet kunnen vasthouden waarmee het balletje in de hole geslagen moet worden. In de praktijk blijkt dat dit voor het overgrote deel van de mensen tussen 8 en 88 meestal wel is weggelegd. Niet voor niets wordt minigolf vaak tijdens de vakantie of een dagje uit in gezinsverband gedaan. De meeste minigolfbanen zijn dan ook te vinden op of in de buurt van  vakantieparken of recreatieterreinen.

De eenvoudige spelregels dragen al evenzeer bij aan de populariteit van het spel. Elke minigolfbaan bestaat uit een parcours van 18 banen. De banen lopen op in moeilijkheidsgraad en moeten daarom in de juiste volgorde worden bespeeld. Het doel is steeds om het balletje in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Elke slag telt hierbij als een punt. Als de bal bij een slag buiten de baan raakt,  wordt een strafpunt toegekend. Als het na 6 slagen nog niet is gelukt de bal in de hole te krijgen, dan wordt er een extra zevende punt berekend wat tevens het hoogst mogelijk aantal punten per baan is. Voor de betreffende speler is het spel op die baan dan afgelopen.

Recreanten

Midgetgolfen is dus voor veel mensen vooral tijdens een vakantie populair. Veel vakantieparken beschikken zelfs over een eigen minigolfbaan. Zo kan menigeen tijdens een vakantie in eigen land een paar keer een balletje slaan. Golfsticks en balletjes worden bij de baan zelf voor een klein bedrag verhuurd, dus eigen materiaal is niet nodig. Voor degenen die regelmatig een rondje op een minigolfbaan lopen en liever met eigen materiaal spelen, is een eenvoudige set te koop. Deze set bestaat uit een golfstick ( links- of rechtshandig) 4 minigolfballen en een golftasje. Deze set is via elke vereniging in ons land te koop voor maar € 25,-.

minigolf_vrije_tijd_en_profi 

Professionele spelers

De sport kent naast recreanten en incidentele spelers ook professionals. Deze professionals nemen zowel deel aan nationale als internationale wedstrijden. Minigolf kan beoefend worden op diverse niveaus en in verschillende leeftijdsklassen. Serieuze wedstrijdspelers beoefenen de sport uiteraard anders dan recreanten. Ze leggen de lat een stuk hoger en slaan in hooguit een paar slagen, of zelfs in maar één slag, het balletje in de hole. Behalve aan wedstrijden nemen professionele spelers ook deel aan een clubcompetitie.

Deze clubcompetitie vindt plaats conform de reglementen van de » Nederlandse Minigolfbond, de NMB. Deze landelijke organisatie is op zijn beurt weer aangesloten bij de European Minigolfsport Federation. Op de website van de bond is een wedstrijdkalender te vinden en worden ook de uitslagen van landelijke wedstrijden gepubliceerd.

We zouden je nog meer over minigolf kunnen vertellen, maar eigenlijk hopen we dat we je enthousiast hebben gemaakt om weer eens een balletje te gaan slaan op een baan. Want zelf doen blijft natuurlijk altijd het leukst!

Gerelateerde artikelen
Geen reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond
Verplichte velden