Succesvol het barbecueseizoen starten

26 mei 2017

Nu de zomer voor de deur staat, beginnen de barbecue-kriebels bij velen al te komen. Maar waarom is barbecueën eigenlijk zo populair? Wij hebben een paar redenen gevonden:

  1. Het is lekker makkelijk koken. Je kunt in principe alles barbecueën, van kipfilet tot aan gepofte aardappel.
  2. Barbecue staat voor gezelligheid. Quality time met vrienden en familie onder het genot van heerlijk eten.
  3. Je geniet in de buitenlucht van de aangename temperatuur en de overheerlijke barbecuegeuren.

Voor een perfecte start van het barbecueseizoen hebben wij hier enkele tips voor je op een rijtje gezet. 

De juiste barbecue en accessoires

Om te kunnen barbecueën heb je natuurlijk een barbecue nodig. Maar hoe weet je nu welke barbecue je het beste kunt gebruiken? Er zijn drie barbecue-soorten die het meest worden gebruikt. De houtskoolbarbecue is minder snel startklaar maar geeft wel de meest authentieke smaak door de rook. De gasbarbecue is wel snel startklaar maar geeft een minder authentieke smaak. Je kunt sneller beginnen met barbecueën en de temperatuur regelen. De elektrische barbecue werkt vrijwel hetzelfde als de gasbarbecue maar geeft vrijwel geen authentieke smaak omdat er geen rook vrijkomt.
Lekker in de tuin met elkaar barbecueën

Barbecueaccessoires zijn natuurlijk ook onmisbaar en eigenlijk heel erg handig. Gebruik bijvoorbeeld een houtskoolstarter om het houtskool te verwarmen. Binnen 10 minuten is het houtskool al goed verwarmd en kun je snel beginnen met het grillen.

Voor het omdraaien van het vlees kun je het beste een tang gebruiken. Hiervoor wordt nog wel eens een vork gebruikt, maar hierdoor loopt het sap eruit en zorgt het voor een minder smeuïge smaak.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een barbecue organiseren lijkt veel moeite te kosten maar dit hoeft natuurlijk niet! Als je namelijk op de juiste manier voorbereid bent, wordt jouw barbecue een gegarandeerd succes. Zorg bijvoorbeeld dat je gevarieerd inkoopt en voldoende inkoopt. Je bent namelijk niet de enige die met het warme weer barbecuet. Dit voorkomt ook situaties wanneer je op het allerlaatste moment nog naar de winkel moet haasten omdat je niet genoeg in huis hebt of iets vergeet.

Vlees en groente ligt te grillen op de barbecue

Barbecuevlees is natuurlijk ontzettend lekker, maar groenten zoals paprika en aubergine kruiden en grillen is een héél goed idee (geloof ons!). Ook de vegetariërs onder ons zullen dit zeker waarderen. Gebruik verder ook geen zout bij het marineren van het vlees, dit onttrekt namelijk het vocht uit het vlees dat leidt tot een taaiheid.

Week houten spiesjes 2 uur in water voordat je vlees en groenten op rijgt. Zo kunnen de spiesjes niet verbranden als ze op de barbecue liggen. Metalen spiesjes smeer je in met olie zodat alle stukken vlees en groenten er na het grillen niet aan vast blijven zitten en gemakkelijk eraf gaan.

Zorg dat je het vlees 30 minuten tot 1 uur van tevoren uit de koelkast haalt. Het vlees is dan ook van de binnenkant niet meer koud en kan het gelijk mee garen op de barbecue.

Een geslaagde barbecue

Een geslaagde barbecue hangt niet alleen af van goed vlees maar ook van andere dingen. Ten eerste het gezelschap. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Maar dit kost ook meer geld. Nodig je beste vrienden en naaste familie uit. Als je een grote vriendengroep of familie hebt, heb je een goed excuus om meerdere keren te barbecueën. 😉 Laat hen ook iets meenemen zodat je zelf niet al het werk hoeft te doen.

Blik van bovenaf met barbecue gerechten en lekkere bijgerechten

Liever teveel dan te weinig. Ook met drinken is het belangrijk dat je voldoende inkoopt, je wilt natuurlijk niet dat je gasten uitdrogen. Vooral met het warme weer, de gezelligheid, en natuurlijk de barbecue, wordt er meer gedronken. Voor een feestje van 10 personen haal je ongeveer 2 kratten bier en 6 flessen frisdrank.

Een barbecue is niet compleet zonder bijgerechten. Populair zijn stokbrood met smeersels zoals kruidenboter of aioli, en salades. Maar je hebt vast al gemerkt dat jouw gasten snel vol zitten voordat de barbecue ook maar begonnen is. Serveer daarom de bijgerechten pas wanneer het barbecuevlees ook echt klaar is.

Zo, nu ben je helemaal klaargestoomd voor het barbecueseizoen. Wij hebben na het schrijven van deze blog ieder geval heel veel zin in een barbecue gekregen! Heb jij nog tips voor ons? Laat het ons weten!

Gerelateerde artikelen
Geen reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond
Verplichte velden