Textielverzorging

Of u kleding nu in uw vrije tijd draagt of op uw werk – hij moet nogal wat aankunnen. Bovendien worden kledingstukken vies door zweet of vuil, zodat ze regelmatig moeten worden gewassen. Wilt u er zeker van zijn dat uw kleding weer echt schoon wordt, dan moet u zich echter wel aan het wasvoorschrift houden. Want alleen als u textiel op de juiste wijze verzorgt, beleeft u lang plezier aan uw favoriete kleding.

Juist wassen: zo straalt uw textiel weer met nieuwe glans

Licht, donker, fijnwas, kookwas – met name voor mensen met weinig tot geen ervaring is wassen vaak best verwarrend. Maar eigenlijk is het correct verzorgen van textiel helemaal niet zo ingewikkeld. Met de juiste tips is het zelfs kinderlijk eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat het wassen vlekkeloos gaat, moet u eerst de informatie op het wasvoorschrift eens goed onder de loep nemen. Want daar ziet u dankzij de opgedrukte symbolen hoe en of u het kledingstuk mag wassen. Wanneer er een kruis door de gestileerde wastobbe staat, kan het kledingstuk niet worden gewassen. Staat er een hand bij, dan mag dit textiel niet in de wasmachine. Deze bijzondere textielverzorging is vaak nodig bij kwetsbare materialen zoals wollen truien. Dergelijke kledingstukken kunt u het best op de hand wassen. Staat er een getal in de wastobbe, dan staat dat voor de temperatuur. Bovendien staat er bij sommige textielsoorten een streep onder het wassymbool:

  • Één streep: dit textiel moet voorzichtig worden gewassen. Vul de trommel maximaal voor de helft en gebruik het fijnwasprogramma van uw wasmachine.
  • Twee strepen: het textiel is zeer delicaat en moet heel voorzichtig worden gewassen. Vul de trommel voor maximaal één derde, kies ook hier het speciale fijnwasprogramma van uw wasmachine en centrifugeer niet.

Hebt u deze aspecten helder, dan moet u de was sorteren. Want alleen zo voorkomt u dat de was verkleurt. Hierbij zijn er twee criteria om rekening mee te houden:

  1. 1. Wastemperatuur: om te voorkomen dat uw textiel krimpt of aan kleur verliest, moet u zich absoluut aan de aangegeven temperatuur houden. Afhankelijk van de kwetsbaarheid van het materiaal zijn er de volgende temperaturen: 30°C, 40°C, 60°C of 90°C.
  2. 2. Kleur van de kleding: wit, licht, bont of donker – in principe kunt u uw was op basis van deze criteria sorteren. Met name bij witte kleding is het van belang dat u die niet tegelijk met gekleurd textiel wast. Anders bestaat namelijk de kans dat de was lelijk gaat verkleuren. Ook bij rode was moet u voorzichtig zijn. Die staat er namelijk om bekend anderskleurige artikelen een lelijke kleurwaas te geven.

Zijn de symbolen op de ingenaaide etiketten al verbleekt, of hebt u die uit de kleding geknipt? Geen probleem – want bij het verzorgen van textiel kunt u in principe uitgaan van de volgende adviezen:

Waswijze/temperatuurInhoud
HandwasTextiel van zijde en wol moet u alleen op de hand wassen.
FijnwasKwetsbare kledingstukken, die bijvoorbeeld zijn versierd met kant, kralen of pailletjes, moet u alleen op een fijnwasprogramma in de wasmachine wassen.
30°C tot 40°CAlle niet kwetsbare lichte, bonte en donkere artikelen kunt u probleemloos op 30°C tot 40°C wassen.
60 °CUw herenspijkerbroeken worden weer mooi schoon op 60°C.
KookwasRobuust textiel kunt u probleemloos op 60°C tot 90°C wassen. Daartoe behoren bijvoorbeeld: handdoeken, beddengoed en sokken

Droger of waslijn

AOp deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Want beide oplossingen hebben voor- en nadelen. In principe is het aan te raden om ook voor het op de juiste wijze drogen een blik te werpen op het wasvoorschrift. Want mag de kleding niet in de wasdroger, dan ziet u dat aan het bijbehorende symbool. Bij dit textiel staat er op het wasvoorschrift een kruis door de gestileerde droger. Deze kledingstukken kunt u het best ophangen in de frisse lucht.

Staan er echter één of twee stippen in het symbool, dan mag de kleding in de droger. Dat is vooral voor gezinnen handig. Daar wordt immers vaak en veel gewassen. Zo is de kleding in no time weer droog en kan die snel weer gedragen worden. Energiezuiniger en dus ook milieuvriendelijker is het daarentegen om de was aan de lijn te drogen. Het op die manier laten drogen van uw textiel is op termijn niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het materiaal. Zo blijven uw favoriete kledingstukken lange tijd zo goed als nieuw.

SymboolInformatie
BABISTA Nicht im TrocknerNiet drogen in de droger.
BABISTA Bei normaler Temperatur (80° C) im Trockner trocknenBij normale temperatuur (80°C) in de droger drogen.
BABISTA Bei niedriger Temperatur (60° C) im Trockner trocknen.Bij lage temperatuur (60°C) in de droger drogen trocknen.
BABISTA Auf der Wäscheleine trocknenAan de waslijn drogen.

Strijken – met deze tips lukt het

Voor de meeste mensen is het niet echt hun favoriete klusje – strijken. Maar met wat handige trucjes is dit klusje in no time geklaard en behoren de ogenschijnlijk eindeloos hoge bergen schone was tot het verleden. Voordat u aan de slag gaat, moet u echter eerst de symbolen op het wasvoorschrift van het kledingstuk goed onder de loep nemen. Staat er een kruis door het gestileerde strijkijzer? Dan mag dit textiel niet worden gestreken. Staan er echter stippen in het symbool, dan kunt u aan de slag. Hoe meer stippen er zijn afgebeeld, des te heter u mag strijken. Strijken is snel klaar wanneer u de volgende tips opvolgt:

  1. Kleding juist ophangen: bij het drogen van de was kunt u er al voor zorgen dat u er straks bij het strijken minder werk van hebt. Hang daarvoor de kleding met zo weinig mogelijk kreukels op. Bij overhemden is het aan te raden deze aan een knaapje te laten drogen.
  2. Was voorsorteren: u kunt ook veel tijd besparen door de kleding eerst op strijktemperatuur te sorteren. Zo hoeft u niet bij ieder kledingstuk het strijkijzer op een andere stand te zetten.
  3. 3. Textiel zonder vouwen op de strijkplank leggen: het onderhouden van textiel wordt bovendien makkelijker wanneer u de kledingstukken met zo weinig mogelijk vouwen en strak op de strijkplank legt. Zo ontstaan er tijdens het strijken niet nog meer lelijke vouwen.
  4. 4. Water en stoom als hulp: om uw kleding snel weer kreukvrij te krijgen, kunt u de stoomfunctie van het strijkijzer gebruiken. Maar ook het bevochtigen van het textiel met de sproeifunctie vergemakkelijkt het strijken.
SymboolInformatie
BABISTA Nicht bügelnNiet strijken.
BABISTA Mit einer Höchsttemperatur der Bügeleisensohle von 110° C und vorzugsweise ohne Dampf bügelnMet een maximumtemperatuur van de strijkijzerzool van 110°C en bij voorkeur zonder stoom strijken.
BABISTA Mit einer Höchsttemperatur der Bügeleisensohle von 150° C bügeln.Met een maximumtemperatuur van de strijkijzerzool van 150°C strijken.
BABISTA Mit einer Höchsttemperatur der Bügeleisensohle von 200° C bügelnMet een maximumtemperatuur van de strijkijzerzool van 200°C strijken.

Wasmiddel met bleek gebruiken – ja of nee?

Veel traditionele wasmiddelen bevatten bleekmiddel. Met name bij licht textiel moet dit verkleuring voorkomen. Want witte kleding krijgt anders al snel een lelijke grijze waas. Maar voor bonte en donkere kleding zijn de bleekmiddelen ongeschikt, omdat de kledingstukken hierdoor aan kleur verliezen. Of u wel of geen bleekmiddel bij de textielverzorging kunt gebruiken, vertelt het bijbehorende symbool op het wasvoorschrift u in de vorm van een driehoek.

SymboolInformatie
BABISTA Keine BleicheHet kledingstuk kan niet met bleek worden behandeld, d.w.z. het mag alleen met een wasmiddel voor de gekleurde of fijne was worden gewassen.
BABISTA SauerstoffbleicheHet kledingstuk kan met een zuurstofbleekmiddel (bijvoorbeeld een universeel wasmiddel) worden behandeld.
BABISTA ChlorbleicheHet kledingstuk kan zowel met chloor als met een zuurstofbleekmiddel (bijvoorbeeld een universeel wasmiddel) worden behandeld.